16 простих кроків до здорового раціону
Дата: 16.10.2024 09:07
Кількість переглядів: 65
- Ніколи не пропускай сніданок. Намагайся снідати в першу годину після прокидання й вечеряти не менш ніж за три години до сну.
- Їж поволі. Витрачай на сніданок, обід або вечерю двадцять-тридцять хвилин, на перекус не менше десяти хвилин.
- Не відволікайся під час їжі на телевізор, комп’ютер чи книжку.
- Не плутай емоції з голодом. Якщо дуже хочеться солодощів, дозволь собі маленьку порцію. А краще з’їж фруктів або випий води.
- Пий звичайну воду без смаку, орієнтуючись на відчуття спраги.
- Пий не більше склянки фруктового соку на день.
- Обмежуй споживання цукру (не більше 25 г на день).
- Їж менше оброблених продуктів, у яких забагато солі й жиру.
- Менше солі, цукру та жиру у страви, які готуються вдома.
- Якщо сіль, то йодована.
- Відмовся від шкідливих трансжирів, які на етикетці позначають як «частково гідрогенізовані жири», «кулінарний» або «кондитерський» жир.
- Використовуй рослинну олію — соняшникову, кукурудзяну, лляну, оливкову. Сала й вершкового масла краще їсти небагато.
- Обирай цільнозерновий хліб. Макарони — з твердих сортів пшениці.
- Розморожуй продукти у холодильнику, де температура близько 4 градусів.
- Добре розігрівай раніше приготовану їжу, а суп доводь до кипіння.
- Багато рухайся. Приділяй спорту, фізкультурі, велосипеду, прогулянкам принаймні пів години щодня.
Джерело – сайт ЦГЗ МОЗ України