A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старовірівська територіальна громада
Харківська область, Красноградський район

«Пробація забезпечує повернення людини до суспільства»

Дата: 11.01.2023 11:22
Кількість переглядів: 251

Фото без описуДіяльність служби пробації в Україні започатковано із прийняттям Верховною Радою України Закону «Про пробацію» від 5 лютого 2015 року. Відповідно до якого пробація являє собою систему наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого. Головною метою  пробації є  безпека суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.Фото без опису

        Із провадженням пробації в Україні докорінно змінилась система виконання кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

       Пробація починає працювати з особою ще на етапі досудового розгляду (досудова пробація) та після призначеного судом покарання, не пов’язаного з позбавленням волі шляхом контролю за виконанням засудженим встановлених законом та покладених  на нього судом обов’язків (наглядова пробація). Служба пробації також займається підготовкою осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою  трудового і побутового влаштування  таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання (пенітенціарна пробація) та направленням засуджених до обмеження волі для відбування покарання до виправних центрів.

      Пробація – це шанс для особи, яка вчинила правопорушення, виправитись без ізоляції від суспільства, зберегти свій установлений спосіб життя, і, що найголовніше, змінити його на краще. Адже, діяльність Красноградського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Харківській області полягає не лише в контролі за поведінкою засуджених, а й у проведенні соціально-виховної роботи, визначенні  криміногенних потреб, які призводять до скоєння злочинів та у сприянні щодо їх вирішення  шляхом направлення до інших державних організацій, установ для подальшого  працевлаштування, отримання спеціальності та вирішення інших проблем.

      Робота служби пробації не проста, але ефективна і корисна для суспільства. Адже особи, які вчинили  правопорушення, у першу чергу потребують допомоги, а не  осуду та ізоляції.

      Ми закликаємо громади та волонтерів до спільної роботи у відновленні кожного засудженого  в соціальному статусі  повноправного члена суспільства, повернення його до самостійного загальноприйнятого  соціально-нормативного життя. Хоч пробація – це молода служба і їй  лише 8 років, але вона вже довела свою ефективність на рівні держави, громади та особи правопорушника.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень