A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старовірівська територіальна громада
Харківська область, Красноградський район

Профілактика отруєння грибами!

Дата: 03.10.2022 13:44
Кількість переглядів: 92

        На період дії воєнного стану заборонено відвідування лісів.

            Щороку  реєструються випадки отруєнь неїстівними грибами серед населення, які призводять до важких, а  інколи навіть летальних випадків. За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України за 7 місяців поточного року в Україні зареєстровано 12 випадків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина.

              Щоб уберегтися від можливих серйозних неприємностей після вживання грибів, необхідно дотримуватись основних правил, які допоможуть під час збирання, переробки та споживання дикорослих грибів.

1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні. Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.

2. Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, сміттєзвалищ.

3. Не вживайте грибів в сирому вигляді. Перед вживанням обов'язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці.

4. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

5. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.

6. Не можна їсти гриби - жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям до 12 років, людям літнього віку, хворим з захворюваннями ШКТ.

7. Не слід застосовувати сумнівні методи визначення отруйності грибів. Абсолютно хибними є твердження:

-  що всі їстівні гриби мають приємний запах;

- що  комахи та слимаки не їдять отруйні гриби;

- що отруйні гриби викликають зсідання молока, почорніння срібних предметів або побуріння цибулі, часнику, якщо їх помістити в каструлю, де варяться гриби.

           Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

      - негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини;

 - навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи;

      - залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

          Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

          Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати

          печериці та гливи, вирощені у теплицях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора