Старовірівська територіальна громада
Харківська область, Красноградський район

РРО/ПРРО – 2022: ДЛЯ КОГО ЗАСТОСУВАННЯ РРО/ПРРО ЗАЛИШАЄТЬСЯ НЕОБОВ’ЯЗКОВИМ

Дата: 04.02.2022 09:36
Кількість переглядів: 480

Фото без описуНововодолазька державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Харківській області надає роз’яснення, щодо видів діяльності, яким дозволяється використовувати розрахункові книги та книги обліку розрахункових операцій (далі РК та КОРО) без застосування реєстраторів розрахункових операцій(далі РРО) за певних умов згідно з Постановою “Про забезпечення реалізації ст. 10 Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”  від 23.08.2000 р. №1336 (далі Постанова №1336).

         Кабінет Міністрів України на засіданні 23 грудня 2021 року ухвалив Постанову Кабміну №1359 ’’Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 р. № 1336’’ (далі Постанова №1359),яка передбачає оновлення положень постанови Кабінету міністрів від 23 серпня 2000 р. № 1336,  що встановлює перелік окремих форм та умов здійснення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також визначає умови, за відповідності яких яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО та/або ПРРО з використанням РК та КОРО. Зміни, внесені до переліку, передбачають закріплення можливості за підприємцями, які ведуть роздрібний продаж товарів у селах, не використовувати реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій .

З 1 січня 2022 року згідно пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку:

  1. першої групи ;
  2. другої-четвертої групп діють виключення, передбачені статтею 10 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" від 6 липня 1995 року №265/95-ВР (далі Закон №265). На виконання вказаної статті Урядом прийнято Постанову "Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України " Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування  та послуг"  №1336 від 23 серпня 2000 р. що передбачає умови та порядок ведення діяльності без застосування РРО/ПРРО використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій (РК та КОРО).

Звертаємо увагу, що 23 грудня 2021 року внесено зміни до Постанови №1336, якими передбачено, що з 1 січня 2022 року при продажу товарів (крім підакцизних) на території села фізичним особам – підприємцям (далі ФОП) дозволено не використовувати РРО/ПРРО (за умови використання РК та КОРО).

         Для звільнення від обов’язку застосування РРО та ПРРО підприємцями у сільській місцевості слід дотримуватися певних вимог.

         Зокрема, РРО не використовують підприємці у сільській місцевості, які:

  • ведуть роздрібну торгівлю товарами на території села;
  • не перевищують граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій, встановлений у величині 167 розмірів мінімальної заробітної плати(з 01.01.2022 року це сума - 1 085 500 грн.) на один такий пункт продажу товарів.

         Фізичні особи-підприємці зобов’язані вести книгу обліку розрахункових операцій та    розрахункову книгу, які в обов’язковому порядку повинні бути зареєстровані в ДПС.

         Проте, варто звернути увагу, що разом з цим Постанова №1359 передбачає виключення, коли РРО все ж доведеться застосовувати.

         Отже, звільнення від обов’язку використання РРО не діє у разі наявності принаймні однієї умови:

- така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;

- такими фізичними особами — підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через Інтернет;

- сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом, прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій для форм і умов проведення діяльності.

РРО/ПРРО  не застосовується у разі оплати покупцем коштів виключно на поточних рахунок фізичної особи – підприємця, крім карткового, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у формі ІВАN). У разі здійснення розрахунків в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО/ПРРО є обов’язковим.

Для платників єдиного податку першої групи, які не застосовують РРО/ПРРО, оприбутковують готівку шляхом ведення помісячного обліку доходів  відповідно до пункту 296.1 Податкового кодексу України без заповнення касових  книжок.

У разі не застосування РРО/ПРРО згідно Постанови КМУ №1336 підтвердженням доходів будуть записи в книзі КОРО (здійсненні на підставі розрахункових квитанцій ) та виписки про рух коштів на рахунках, відкритих в установах банків.

У всіх інших випадках для платників єдиного податку другої-четвертої групи застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року є обов'язковим.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень