A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старовірівська територіальна громада
Харківська область, Красноградський район

Реєстрація та використання РРО / ПРРО для ФОП - платників єдиного податку 2,3,4 груп

Дата: 22.12.2021 14:31
Кількість переглядів: 2189

Фото без описуНововодолазька державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Харківській  області звертає увагу, згідно до Законів України від 20 вересня 2019року № 128-IX “Про внесення змін до Закону України ’’Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування  та послуг ” та Закону №129- IX ’’Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг’’ вводиться використання РРО / ПРРО для ФОП - платників єдиного податку 2,3,4 груп.

Порядок застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) регулюється Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, розробленим відповідно до ст. 7 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 р. № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.07.2016 р. за № 635/34918 (далі – Порядок № 317).

Відповідно до Закону № 129- IX ’’Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг’’ ФОП груп 2-4 зобов'язані з 01.01.2022 використовувати РРО або програмний РРО. До 2022 року всі юридичні особи та ФОП повинні бути обладнані цією технікою або за бажанням використовувати профільне програмне забезпечення.
           РРО – реєстратор розрахункових операцій. Це законодавчий термін, що позначає пристрій для податкового контролю обліку товарів і всіх грошових операцій, які відбуваються між продавцем і покупцем. Як приклад такого пристрою – касовий апарат або POS-термінал з фіскальним реєстратором. Реєстрація чеків відбувається в фіскальному блоці, який друкує паперові чеки.

Програмний РРО (скорочено – ПРРО) виконує ті самі функції, але створений у вигляді спеціального програмного забезпечення, яке можна встановити на будь-який зручний для підприємця гаджет (комп'ютер, смартфон, планшет, ноутбук). Реєстрація чеків відбувається на сайті ДПС. ПРРО видає електронні чеки, які пересилаються на сервер податкової служби. Покупцеві чек або роздруковується на будь-якому принтері, або відправляється одним із способів:

  • через месенджер,
  • у вигляді SMS,
  • на електронну пошту,
  • шляхом сканування QR-коду.

ПРРО має чимало переваг перед класичними, а саме:

  • вільний вибір для суб’єкта господарювання;
  • відсутність посередників (еквайєра, ЦСО);
  • відсутність експертизи для комерційних ПРРО;
  • пристосовність для будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android;
  • реєстрація в режимі онлайн в контролюючому органі;
  • виключно електронний документообіг;
  • безкоштовність програмного забезпечення (програмне рішення ДПС).

Для початку роботи з програмним РРО необхідно, перш за все, отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. ДПС такі ключі видає безкоштовно.

Потім потрібно встановити програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій, який є в наявності. Це може бути комп’ютер, смартфон або планшет. Завантажити програмне забезпечення можна за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/

Для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) формується Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-ПРРО (J/F 1316604) (далі – реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО) в електронній формі, яка подається за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків до фіскального сервера засобами Електронного кабінету (портального рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (API)) або засобами телекомунікацій.
     У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО реєструється шляхом присвоєння програмним забезпеченням фіскального сервера фіскального номера ПРРО із внесенням даних до Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій.

  Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у другій квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО.

  Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.
     Застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) регулюється Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547» із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 317), який розроблений відповідно до ст. 7 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями.
     Відповідно до п. 2 розд. II Порядку № 317 під час реєстрації кожному ПРРО фіскальним сервером ДПС (далі – фіскальний сервер) автоматично формується та присвоюється фіскальний номер.

   Фіскальний номер ПРРО становить унікальний числовий порядковий номер реєстраційного запису в Реєстрі програмних реєстраторів розрахункових операцій, відповідно до алгоритму його формування.
     Фіскальний номер ПРРО не змінюється у разі перереєстрації ПРРО, внесенні змін у дані про ПРРО і зберігається за ПРРО до дати скасування його реєстрації.

  Пунктом 3 розд. II Порядку № 317 встановлено, що для реєстрації ПРРО складається Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (далі – реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО) (J/F 1316604) (додаток 1 до Порядку № 317). Реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів подається за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків до фіскального сервера засобами Електронного кабінету (портального рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (API)), або засобами телекомунікацій.

  У реєстраційній заяві за ф. № 1-ПРРО зазначається локальний номер ПРРО, який присвоюється такому ПРРО суб’єктом господарювання. Локальний номер ПРРО становить числовий номер, він є унікальним серед номерів, що присвоюються суб’єктом господарювання у довільному порядку ПРРО для його реєстрації та застосування у відповідній господарській одиниці.
     Локальний номер ПРРО зберігається за ПРРО до дати скасування реєстрації ПРРО.Фіскальним сервером здійснюється автоматизована обробка реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, за результатами якої ПРРО реєструється або формується відмова в реєстрації ПРРО. Про результати обробки реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, суб’єкту господарювання надається або направляється інформація засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій:
     у день отримання реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО, надійшла не пізніше 16.00 робочого (операційного дня);
     не пізніше наступного робочого дня, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО надійшла після 16.00 робочого (операційного дня).
     Така інформація направляється у вигляді квитанції, що є електронним повідомленням, яке формується у форматі, затвердженому в установленому законодавством порядку, програмним забезпеченням контролюючого органу за результатами ідентифікації, обробки електронного документа (далі – квитанція)(п. 4 розд. II Порядку № 317).  У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО реєструється шляхом присвоєння програмним забезпеченням фіскального сервера фіскального номера ПРРО із внесенням даних до Реєстру ПРРО.

 Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.
     Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО (п. 5 розд. II Порядку № 317).

За наявності підстав для відмови в реєстрації ПРРО фіскальний сервер формує повідомлення про відмову в реєстрації ПРРО із зазначенням підстав для такої відмови (п. 6 розд. II Порядку № 317).

Схема роботи ПРРО досить проста:

1. В момент покупки формується електронний чек, який відправляється на сервер податкової.

2. Цьому чеку призначається індивідуальний фіскальний номер, після чого він повертається назад в програму.

3. Тепер чек можна видати покупцеві будь-яким зручним для нього способом .

Можливість застосування підприємцями програмного реєстратора не скасовує використання класичних. Бізнес сам вирішує який РРО йому вибрати.

У підприємця є кілька варіантів впровадження і використання в роботі ПРРО:

  • Безкоштовний софт від державної податкової служби України.
  • Платні програмні реєстратори від українських компаній-розробників, які інтегруються з обліковими програмами підприємця.
  • Рішення від розробників POS-систем (таких, як CHM Software), яке вже інтегровано в програму автоматизації.

Безкоштовний програмний РРО від податкової.

Його можна завантажити у вигляді ZIP-архіву на сайті податкової за посиланням. Програма підходить для операційних систем Android і Windows. Софт вже запущений і працює. Його можна завантажувати, встановлювати та використовувати.

Містить він базові функції: фіскалізація розрахункових операцій та робота з електронними чеками. Додаткові можливості і рішення тут не передбачені.

Платні ПРРО від незалежних розробників.

На ринку представлено кілька таких рішень. Вони містять додаткові можливості та функції. Наприклад, дозволяють:

  • інтегрувати ПРРО в уже існуючі облікові програми;
  • адмініструвати роботу всіх кас і касирів одночасно;
  • створювати товари і групи, 
  • завантажувати товари з інших систем;
  • змінювати ціни, надавати знижки;
  • та ін.

Такий варіант обійдеться підприємцю від 80 грн на місяць і вище. У деяких розробників можна безкоштовно працювати до певної кількості чеків.

Незалежно від того, який варіант буде використовувати підприємець, робота програми все одно відбувається через єдиний фіскальний сервер податкової служби, який забезпечує фіскалізацію чеків з програмними РРО в онлайн режимі.

Всі програмні реєстратори (безкоштовна і комерційні версії) повинні відповідати існуючим вимогам законодавства. Наприклад:

  • регулярно відправляти дані про розрахункові операції на фіскальний сервер податкової служби, забезпечуючи при цьому безперебійне Інтернет-з'єднання;
  • підтримувати функціонування ПРРО, якщо пропав зв'язок з сервером.

     В такому випадку працювати можна не більше 36 годин. Але заздалегідь потрібно оформити заявку в податкову службу, щоб отримати запас чеків на час відсутності зв'язку (податкова може видати не більше 168 таких чеків на місяць, після їх використання працювати програмний реєстратор не може до тих пір, поки проблема не буде вирішена);

  • формувати і передавати для реєстрації на фіскальний сервер розрахункові документи і чеки;
  • обов'язково використовувати посилений цифровий підпис або печатку для підтвердження розрахункових операцій і передавати дані про таке використання на фіскальний сервер.

Порядок визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП), у тому числі платників єдиного податку, які відповідно до Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зобов'язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об'єкті) такого ФОП.

Облік товарних запасів здійснюється ФОП шляхом постійного внесення до Форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід'ємною частиною такого обліку.

Водночас, ФОП, яка здійснює діяльність у декількох місцях продажу (господарських об'єктах), веде облік товарних запасів також за кожним окремим місцем продажу (господарським об'єктом) на підставі первинних документів, які підтверджують отримання товарів такою ФОП або окремим місцем продажу (господарським об'єктом), та/або первинних документів на внутрішнє переміщення товарів між ФОП та його окремими місцями продажу (господарськими об'єктами). Первинні документи на внутрішнє переміщення товарів є невід'ємною частиною такого обліку.

Первинні документи, на підставі яких внесено записи до Форми ведення обліку товарних запасів, є обов'язковими додатками до такої форми. Внесення даних до Форми ведення обліку товарних запасів щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.

Звертаємо увагу, що Форма ведення обліку товарних запасів ведеться за вибором ФОП у паперовій або в електронній формі.

Покроковий алгоритм, як почати користуватися програмним РРО:

  • 1. Вибрати зручний для вас варіант впровадження ПРРО: безкоштовний сервіс податкової, комерційні програмні реєстратори або POS-система з інтегрованим модулем пРРО (описані вище).
  • 2. Встановити програму, скачавши на сайті податкової (при використанні безкоштовного софту від податкової) або за допомогою фахівців компанії-розробника, який надає свій варіант програмного реєстратора.
  • 3. Зареєструвати ПРРО, заповнивши бланк заяви на реєстрацію в кабінеті платника податків і відправивши його на фіскальний сервер податкової служби.
  • 4. Податкова служба, якщо немає причин відмовити в реєстрації, реєструє програмний реєстратор і привласнює йому фіскальний номер, вносячи дані до Реєстру ПРРО (підприємцю відправляється квитанція з присвоєним номером).
  • 5. Для роботи з встановленим ПРРО у касирів повинні бути посилені цифровий підпис або печатка (отримати їх можна у кваліфікованих постачальників електронних довірчих послуг, ознайомитися можна на сайті податкової служби).
  • 6. Дані про отримання електронного підпису або печатки потрібно передати в податкову службу.
  • 7. ПРРО можна використовувати.

Суб’єкти господарювання можуть зареєструвати ПРРО, скориставшись безкоштовним програмним продуктом, який розміщено на вебсайті ДПС України у банері «Програмні РРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/).

Нагадуємо, що банер також містить нормативно – правові акти, відеоуроки щодо процедури реєстрації ПРРО, отримання електронних ключів у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ДПС, інструкції щодо заповнення та подання форм, інформаційні повідомлення щодо оновлення версій безкоштовних програмних рішень, контакти відповідальних осіб ДПС, які надають роз’яснення, пов’язані з роботою ПРРО.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень