A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старовірівська територіальна громада
Харківська область, Красноградський район

Спалювання листя-шкода довкіллю!

Дата: 23.10.2019 13:41
Кількість переглядів: 5471

Фото без описуСпалювання листя-шкода довкіллю!

Неодноразово повідомлялося про шкідливість спалювання сухих рослинних залишків. Але, на жаль, проблема і далі залишається актуальною.

Восени в містах та селах активізується діяльність сезонних «паліїв» – опале листя вони утилізують у вогнищах неподалік житлових будинків. При спалюванні листя в атмосферне повітря виділяються шкідливі речовини, такі як пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і ряд канцерогенних сполук, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.

Разом з листям горить сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Тільки Фото без описупри спалюванні поліетиленового пакету в повітря надходить до 70 різноманітних хімічних сполук.

Проте, мало хто знає, що опале листя приносить користь ґрунту та рослинам. Опале листя можна використовувати як добриво, тоді, розпадаючись воно повертає всі поживні речовини, що отримувало протягом свого зростання. Ті частини листка, що розкладаються не так швидко, як черешки, виконують важливу функцію – структурують ґрунт, що дуже покращує його якість. Але це не все, чим корисне опале листя, адже поступово розкладаючись, воно дає їжу бактеріям і комахам, які живуть у ґрунті. Їх сусідство дуже корисне, вони видаляють з ґрунту патогенних організмів грибкового і бактеріального типу.

Ще одне застосування опалого листя – це мульчування ним рослин на присадибній ділянці. Сухим листям можна укривати на зиму троянди, інші багаторічники, садову суницю, ягідні кущі, виноград, посадки часнику. Таким способом можна захистити ґрунт і поліпшити його якості. Одна з головних корисних властивостей мульчування – перешкоджання росту бур’янів.

Якщо ви живете в межах села, особливо поблизу вулиць, де регулярно проїжджає транспорт, листя ваших дерев отримує цілий комплекс, забруднювачів. Дерева виконують своє завдання, фільтруючи значну частину шкідливих речовин, які нікуди не зникають, накопичуючись в листі. Якщо не прибрати вчасно таке листя, то всі шкідливі речовини потраплять в ґрунт і ґрунтові води. Залишати таку підстилку з листя, просочену шкідливими речовинами, не можна. Крім того, і спалювати таку листву не рекомендується. Її необхідно утилізувати за межею села.

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Приготування компосту – це ще один чудовий спосіб, що дозволяє використовувати опале листя з користю. Для початку необхідно організувати ємність для приготування компосту. Потім в неї вкладаються і утрамбовуються листя. Термін дозрівання компосту становить два-два з половиною роки, такий компост послужить відмінним добривом для всіх рослин, а проблема з утилізацією листя вирішиться сама собою.

Департамент екології та природних ресурсів ОДА ще раз закликає мешканців Старовірівського ОТГ не палити листя, не робити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу. Також нагадуємо, що самовільне випалювання рослинності або її залишків забороняється статтею 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень