A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старовірівська територіальна громада
Харківська область, Красноградський район

До уваги  підприємств агропромислового комплексу різних форм власності

Дата: 25.12.2023 10:36
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

Старовірівська сільська рада інформує, що за результатами проведеного Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області фітосанітарного моніторингу, відповідно до статті 5 Закону України «Про захист рослин» (далі - Закон) на значній частині території області виявлені  осередки мишоподібних гризунів у посівах сільськогосподарських культур (озима пшениця і озимий ріпак), полях з під соняшнику та кукурудзи і неорних землях. На орних землях їх чисельність склала 1,0 – 2,0, а на неорних землях – 1,0 – 4,0 колонії на гектарі. З огляду на здатність мишоподібних гризунів до швидкого розмноження та міграцію у пошуках соковитої рослинності існує ймовірність того, що незабаром зросте інтенсивність заселення ними озимих культур.

Варто враховувати, що мишоподібні гризуни мають надзвичайно високий потенціал розмноження - протягом 6 місяців за присутності на 1 гектарі до
 3 жилих колоній з однією батьківською парою полівки сірої в кожній можна отримати орієнтовно 600 особин потомства, здатних знизити врожайність озимих зернових та ріпаку на 30 – 70%.

Відповідно до статті 18 Закону та з метою збереження посівів озимих зернових культур підприємства, установи і організації усіх форм власності та громадяни, діяльність яких пов’язана із захистом рослин зобов’язані проводити систематичні обстеження угідь та посівів, а також своєчасно проводити комплекс профілактичних і винищувальних заходів щодо боротьби з шкідниками, хворобами і бур’янами.

Важливо систематично обстежувати посіви озимини, багаторічних трав, неорних земель та інших стацій. За наявності 3 – 5 жилих колоній гризунів на гектарі озимини та багаторічних трав  проводять захисні обробки  родентицидами дотримуючись «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», а також регламентів та техніки безпеки.

Вчасний захист дасть змогу запобігти ускладненню фітосанітарного стану посівів та сприятиме успішній перезимівлі сільськогосподарських культур.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень