Старовірівська територіальна громада
Харківська область, Красноградський район

Профілактика отруєння грибами

Дата: 23.10.2023 11:07
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

    Щороку в Україні фіксується до 200 випадків отруєння дикорослими грибами. На жаль, нерідко отруюються діти. Унаслідок отруєння грибами минулого року померли 21 дорослий і 5 дітей.  

У Харківській області в поточному році зареєстровано вже два випадки отруєння людей дикорослими грибами, з 3 постраждалими.

Щоб запобігти отруєнням грибами рекомендуємо:

  1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні. Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, сміттєзвалищ.Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.
  2. Не купуйте гриби на стихійних ринках, а також за допомогою мережіінтернет.
  3. Краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, котрівирощені штучно, підлягають контролю та продаються в торговельних мережах.
  4. Не вживайте гриби в сирому вигляді.
  5. Не можна їсти грибижінкам у період вагітності та грудного вигодовування, дітям до 12 років, людям літнього віку,а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.
  6. Не слід застосовувати сумнівні методи визначення отруйності грибів.

Абсолютно хибними є твердження:

    • що всі їстівні гриби мають приємний запах;
    • що комахи та слимаки не їдять отруйні гриби;
    • що отруйні гриби викликають зсідання молока, почорніння срібних предметів або побуріння цибулі, часнику, якщо їх помістити в каструлю, де варяться гриби.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте швидку допомогу. У жодному разі не займайтеся самолікуванням  і не намагайтеся «перечекати» – це може бути смертельно небезпечно!

Бережіть себе та своїх рідних!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень