Старовірівська територіальна громада
Харківська область, Красноградський район

Інформаційне повідомлення про початок проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць та провулків у населених пунктах Старовірівської сільської територіальної громади (далі – громадське обговорення).

Дата: 02.10.2023 15:33
Кількість переглядів: 473

Фото без опису

1. Найменування організатора громадського обговорення: Старовірівська сільська рада.

2. Мета проведення громадського обговорення: забезпечення гласності, відкритості та прозорості діяльності Старовірівської сільської територіальної громади, вивчення думки громадськості щодо перейменування вулиць та провулків у населених пунктах Старовірівської сільської територіальної громади.

Сьогодні Україна захищає від російського вторгнення право на власну ідентичність. У цій війні особливого значення набуває подолання наслідків російської імперської та радянської тоталітарної політики в Україні, у тому числі – очищення публічного простору від символів імперськості та комуністичного тоталітарного режиму.

Важливою складовою утвердження політичної та символічної влади російської імперії над підкореними територіями було насадження єдиного культурного простору, зокрема шляхом найменування населених пунктів, вулиць, площ, провулків тощо. Зазначені дії були покликані поширювати російські пропагандистські наративи та демонструвати вищість російської культури, водночас підкреслюючи другорядність української.

З цією метою, відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», Закону України «Про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2012 року №989 “Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій” та Рішення виконавчого комітету Старовірівської сільської ради від 09.08.2023 р. №140 «Про створення комісії з перейменування назв топонімів, що звеличують, увіковічнюють, пропагують або символізують державу-окупанта або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, її діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн, державну тоталітарну політику та практику та затвердження Положення про перейменування назв топонімів», у Старовірівській громаді почала працювати комісія з перейменування назв вулиць населених пунктів Старовірівської сільської територіальної громади.

За результатами проведеного засідання було розглянуто та затверджено пропозиції стосовно перейменування вулиць та провулків, які підлягають процесу дерусифікації та наведені нижче.

Пропозиції комісії з перейменування назв вулиць населених пунктів Старовірівської сільської територіальної громади

с Старовірівка

Назва об’єкту станом на 01.01.2023

 

 

вул. Горького

Рекомендована комісією назва

 

 

вул. Єдності

вул. Красноградська

вул. Дружби

вул. Маяковського

вул. Українки Лесі

вул. Первомайська

вул. Захисників України

вул. Пушкіна

вул. Шевченка Тараса

вул. Гагаріна

вул. Соборна

вул. Комарова

вул. Хмельницького Богдана

вул. Павлова

вул. Конституції

вул. Лермонтова

вул. Сковороди Григорія

вул. Сотнікова

вул. Тиха

вул. Карпова

вул. Бузкова

вул. Орловська

вул. Широка

вул. Победи

вул. Перемоги 

с. Муравлинка

 

 

вул. Толстого

 

вул. Джерельна

вул. Первомайська

вул. Козацька

с. Раківка

вул. Желізнодорожна

 

вул. Залізнична

с. Караван

 

вул. Гагаріна                                                                                  

вул. Тиха

вул. Іхненка                                                                                    

вул. Козацька

вул.Пушкіна

вул. Шевченка Тараса

вул.Суворова

вул. Соборності

вул.Шептухи

вул. Калинова

пров. Конєва

пров. Вільний

пров. 8 березня

пров. Миру

 

с. Станичне

 

 

вул. Гагаріна                                                                                  

вул. Євдокимивська

вул. Комарова

 

вул. Весела

вул. Пушкіна

вул. Широка

с. Дегтярка

 

 

вул. ім. Кукленка

 

вул. Злагоди

с. Ляшівка

 

 

вул. Явдокименка

вул. Яблунева

с. Москальцівка

 

 

вул. Першотравнева

вул. Сонячна

с. Слобожанське

 

 

вул. Гагаріна                                                                                  

вул. Джерельна

вул. Губіна

 

вул. Вишнева

с. Литовки

 

 

вул. Вихорєва

 

вул. Світла

вул. Серьогіна

вул. Вільна

 

Для врахування суспільної думки була розроблена відповідна гугл-форма, яка розміщена на сайті Старовірівської сільської ради у розділі: «Перейменування назв топонімів» за посиланням: https://starovirivska-gromada.gov.ua/news/1696249890/

3. Суб’єкти, що внесли пропозицію щодо перейменування вулиць та провулків у населених пунктах Старовірівської громади:

Старовірівська сільська рада.

4. Період та форма проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць та провулків у населених пунктах Старовірівської громади: з 02.10.2023 року до 02.12.2023 року у формі:

онлайн голосування (гугл-форма за посиланням: https://forms.gle/wLaujuAwXuH8xnFC7 );

письмовій на адресу: вул. Центральна, буд. 60, с. Старовірівка, Красноградський район, Харківська область, 63251 або на електронну пошту  staroverovkass@ukr.net (із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає).

5. Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає, найменування та місцезнаходження для юридичних осіб, у строк до 02.11.2023 року включно.

Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються організатором громадського обговорення.

5. Місцезнаходження та адреса електронної пошти відповідального за організаційне забезпечення громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення: вул. Центральна, буд. 60, с. Старовірівка, Красноградський район, Харківська область, 63251, staroverovkass@ukr.net , телефон 0574051145.

6. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за підготовку громадського обговорення: начальник організаційно-правового відділу –  Чернієнко Юлія Георгієвна, телефон 0574051145.

7. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення: звіт за результатами обговорення буде оприлюднено на офіційному сайті Старовірівської сільської ради протягом 14 календарних днів після закінчення строку подання пропозиції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень