A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старовірівська територіальна громада
Харківська область, Красноградський район

Відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки в лісі

Дата: 11.04.2023 14:14
Кількість переглядів: 120

Фото без опису

Із настанням сухої та теплої погоди природні пожежі стають справжнім лихом та несуть величезну небезпеку для населення, інфраструктури, аграріїв і лісових господарств.

Упродовж пожежонебезпечного періоду, який триває з моменту сходження снігового покриву навесні та до настання стійкої вологої осінньої погоди або утворення снігового покриву — громадянам, підприємствам, установам, організаціям забороняється:

  • розведення багать у лісі;
  • заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;
  • відвідування населенням хвойних насаджень при підвищеному класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека);
  • палити, кидати у лісі, на сільськогосподарських угіддях, торфовищах непогашені сірники, недопалки;
  • випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та сільськогосподарського призначення, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу та сільськогосподарських угідь;
  • залишати під час будівництва доріг, газопроводів, мереж електропередачі, зв’язку, радіофікації, інших комунікацій та об’єктів деревні залишки і горючі матеріали;
  • звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

Підприємствам, установам, організаціям та громадянам необхідно підвищувати контроль за станом пожежної безпеки в рекреаційних зонах, відведених для відпочинку.

За порушення вимог пожежної безпеки передбачена адміністративна відповідальність.

Стаття 77. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 771. Самовільне випалювання рослинності або її залишків

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 Окрім того, статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом караються штрафом – від 5400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (91800 грн) до 9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300 грн) або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Пам’ятайте, що попередити пожежу набагато простіше, ніж її загасити!

Отже, не порушуйте закон та дотримуйтесь правил пожежної безпеки:

  • Не кидайте непогашені сірники або цигарки.
  • Перш ніж розпалити багаття, розчистіть місце під нього від сухої трави у радіусі 1- го метра.
  • Не залишайте непогашеного вогнища. Залийте його водою.
  • Не відходьте від нього доти, доки йде дим або пара.
  • Якщо ви помітили пожежу, що починається, намагайтеся загасити її самі підручними засобами. Іноді досить просто затоптати полум’я.

Якщо пожежа набрала сили і ви не можете погасити її самотужки, терміново зателефонуйте в оперативно-рятувальну службу за номером «101».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень