Ботулізм та його профілактика
Щороку в літній період в Україні спостерігається ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації стосовно захворювання людей на ботулізм харчового походження. З початку року в Україні зафіксовано 40 випадків ботулізму, з них двоє дітей віком 9 і 13 років. Двоє людей померли.
Ботулізм - тяжке токсико-інфекційне харчове отруєння, пов’язане з вживанням харчових продуктів та води, що містять ботулотоксин, воно може призвести до смерті хворого. Найчастіше причиною ботулізму є вживання в’ялених, копчених і консервованих продуктів домашнього приготування та невідомого походження. Особливу небезпеку становить в’ялена непатрана річкова риба та консерви. Проте реєструються й випадки захворювання після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється, якщо під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту не дотримуються відповідні вимоги.
Збудник хвороби розмножується в харчових продуктах у анаеробних умовах, тобто без доступу кисню. Особливо «комфортні» умови для його розмноження за температури від +200С і вище.
Після інкубаційного періоду, який триває від однієї-двох годин до 10 діб, у людини виникають симптоми захворювання. Основними клінічними ознаками ботулізму є неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах), невиразність мови, порушення ковтання, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість, ознаки ураження травної системи: нудота, блювання, послаблення випорожнень.
Незалежно від тяжкості хвороби обов’язковою є госпіталізація.
Щоб уникнути захворювання на ботулізм, необхідно дотримуватися наступних правил:
- не вживати продукти харчування невідомого походження та виробництва;
- не купувати продукти харчування в несанкціонованих місцях торгівлі й у невідомих осіб;
- дотримуватися термінів та умов зберігання харчових продуктів;
- улітку наполегливо рекомендуємо вживати лише патрану річкову рибу промислового виробництва;
якщо виникли будь-які ознаки захворювання на ботулізм, не зволікайте, не займайтеся самолікуванням, а терміново звертайтеся за медичною допомогою.