A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старовірівська територіальна громада
Харківська область, Красноградський район

Гострі кишкові інфекції! Заходи профілактики

Дата: 16.06.2022 13:26
Кількість переглядів: 276

Практично щодня в Україні стає відомо про нові випадки гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь мікробної так і не мікробної природи.

Ця інформація - переважно про ті групові випадки, в яких постраждало троє і більше осіб.

Але є ще випадки, коли захворіли одна-дві людини. А ще є й такі, інформація про які взагалі відсутня, адже люди лікуються самостійно, вдома, не звертаючись за допомогою до лікувально-профілактичного закладу.

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води,  через брудні руки і предмети побуту.   

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Держпродспоживслужба рекомендує:

• НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

• НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

• НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

• Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.

• Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.

• НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

• НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.

• При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.

• НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.

• Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

• При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.

• Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом. • Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

• У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.

• При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

Пам’ятайте! Ваше здоров’я в ваших руках. Правильна поведінка, свідомість, дисциплінованість у питаннях споживання їжі - запорука вашого здоров’я і здоров’я ваших дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора