ОБЕРЕЖНО: отруйні гриби.
Дата: 05.10.2021 13:09
Кількість переглядів: 382
Старовірівська сільська рада нагадує -
Не збирайте гриби:
- Поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- З ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
- Ніколи не збирайте пластинчасті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності;
- Не куштуйте сирі гриби на смак;
- Гриби підлягають кулінарній обробці тільки в день збору, і не пізніше. Інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;
- Обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, що використовують для соління – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;
- Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок, адже вони є дуже важкою їжею для шлунку. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодіїі з алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Тож, ні в якому разі не можна вживати алкоголь «для дезінфекції» при появі перших ознак отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин.
- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
УВАГА!
Якщо вже трапилася біда і Ви відчуваєте себе погано, або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких – викличте «Швидку медичну допомогу».